Хората с цьолиакия може да са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания дори при по-малко известни рискови фактори.
Хората с цьолиакия може да имат по-малко известни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, но все пак имат повишен риск от развитието им, установява проучване, ръководено от изследователи от Oxford Population Health, публикувано онлайн в списанието BMJ Medicine .
Не е ясно какви може да са причините за това и са необходими допълнителни изследвания, за да се разкрият двигателите зад тези асоциации. Това включва ролята на безглутенова диета, която засегнатите трябва да следват, за да облекчат симптомите, казват авторите на изследването.
Около 1% от населението на Обединеното кралство има цьолиакия – автоимунно състояние, причинено от прекомерна реакция към глутен, диетичен протеин, съдържащ се в пшеница, ечемик и ръж.
Състоянието е по-често при жените и обикновено се диагностицира в детството и юношеството или на възраст между 40 и 60 години, казват изследователите.
Публикуваните доказателства за това дали целиакията е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания са смесени, а предишни проучвания са склонни да не изследват потенциалната роля на традиционните сърдечно-съдови рискови фактори, като кръвно налягане или холестерол.
За да разберат дали традиционните сърдечно-съдови рискови фактори могат да допринесат за връзката между цьолиакия и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания (исхемична болест на сърцето, инфаркт и инсулт), изследователите се възползваха от медицински данни, предоставени от участници в UK Biobank.
Биобанката на Обединеното кралство е проучване, базирано на населението, което включва около половин милион 40-69-годишни хора от Англия, Шотландия и Уелс между 2006 и 2010 г.
От тях 2083 са имали цьолиакия, но не и сърдечно-съдово заболяване, когато са били наети. Тяхното сърдечно-съдово здраве беше наблюдавано, като се използваха свързани болнични досиета и смъртни свидетелства, средно малко повече от 12 години.
Хората с целиакия са по-склонни да бъдат жени – 56% срещу 71,5% – и от бяла етническа принадлежност – 95% срещу 99% – отколкото тези, които не са имали заболяването.
По време на периода на наблюдение са регистрирани 40 687 диагнози на сърдечно-съдови заболявания сред всички оцелели участници в UK Biobank.
Около 218 от тези инциденти са били при хора с цьолиакия – еквивалентно на годишна честота от 9 на всеки 1000 души – в сравнение с годишна честота от 7,4/1000 при тези без това заболяване.
Това се изразява в 27% повишен риск от сърдечно-съдови заболявания за хора с цьолиакия в сравнение с тези, които не са имали такава, след отчитане на широк спектър от потенциално влиятелни фактори за начина на живот, медицински и сърдечно-съдови заболявания.
Breath Biopsy®: Електронната книга с пълно ръководство „Въведение в дихателната биопсия“, включително биомаркери, технология, приложения и казуси.
Изтеглете най-новото издание
Изглежда, че рискът се увеличава, колкото по-дълго човек е живял със своето заболяване – до 30% повишен риск сред тези, които са имали цьолиакия от по-малко от 10 години, повишавайки се до повишен риск от 34% сред тези, които са я имали в продължение на 10 години. или повече години.
И все пак хората с целиакия са имали по-малко от известните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания (включително наднормено тегло или затлъстяване; високо систолично кръвно налягане; история на тютюнопушене; и висок холестерол), като е по-вероятно да имат по-нисък ИТМ и по-ниско систолично кръвно налягане.
И те са по-склонни да имат така наречения идеален резултат за сърдечно-съдов риск (23% срещу 14%) и по-малко вероятно да имат лош рисков резултат (5% срещу 9%), отколкото хората с целиакия.
Когато изследователите проучиха потенциалните съвместни ефекти на цьолиакия и сърдечно-съдовия рисков резултат при инциденти със сърдечно-съдово заболяване, рискът се увеличи с повече от 60% при хора с цьолиакия плюс идеален рисков резултат за сърдечно-съдово заболяване в сравнение с тези с идеален рисков резултат, но не целиакия.
Това е наблюдателно изследване и като такова не може да установи причина и следствие. И изследователите признават различни ограничения на своите открития, включително, че рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания са измерени само в един момент.
Но редица автоимунни състояния са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания в резултат на системно възпаление, посочват те.
Изследователите не са разгледали диетичните фактори, но някои публикувани по-рано изследвания предполагат, че диета без глутен може да намали възпалението и следователно риска от сърдечно-съдови заболявания, докато други проучвания показват, че тази диета може действително да увеличи риска.
„Това проучване подчертава значението на сърдечно-съдовите заболявания като потенциално усложнение на цьолиакия. По-нататъшни изследвания на двигателите и механичните пътища на тази връзка са оправдани.
„Освен това е необходимо разследване на степента, до която се съобщава за намаляване на риска чрез придържане към безглутенова диета при хора с цьолиакия или дали самата безглутенова диета допринася за установения повишен риск“, пишат те
И те заключават: „Като се има предвид повишените нива на сърдечно-съдови заболявания, докладвани при хора с цьолиакия, които имат идеален и умерен рисков резултат от сърдечно-съдови заболявания, клиницистите трябва да информират пациентите с цьолиакия за техния повишен риск и да работят с пациентите си, за да оптимизират техния сърдечно-съдово здраве“.
източник:
BMJ
Справка в списанието:
Conroy, M., et al. (2023) Връзка между цьолиакия и сърдечно-съдови заболявания: проспективен анализ на данните на UK Biobank. BMJ медицина. doi.org/10.1136/bmjmed-2022-000371 .