Начин на приготвяне:
1 ч.л. суха мая се разтваря с малко топла вода и 0,5 ч.л. захар – да шупне – закваска.
В 1 ч.ч. безгл. брашно (микс В на Шер) се сипва закваската, добавя се 0,5 ч.л. сол, 50 мл топличко прясно мляко и 50 мл. топла вода. Добавят се 3 с.л. олио. Омесва се леко меко тесто и втасва на топло до удвояване на обема.
Правят се две продълговати хлебчета и се резват на 2-3 места отгоре. Слагат се в намазана тава и втасват още за 20 минути.
Пекат се в умерена фурна, на средно положение. Излизат 2-3 броя хлебчетата.
Преди изваждане се намазват с масло или прясно мляко с жълтък. Може да се поръсят със сусам или маково семе.