Продукти:
1/2 ч.ч. грис – оризов или царевичен
2 ч.ч. прясно мляко или вода/с АМ
захар – на вкус, около 2-3 с.л.
1-2 с.л. масло
1 ванилия
канела (по желание)
плод по желание, смачкан
(банан, праскова, череши, ябълка…)
Начин на приготвяне:
Разстопява се маслото и се сипва гриса по малко, като се бърка (с дървена лъжица) до усвояването му. Довавя се и намачкания плод, ако има. Добавя се и ванилията. Сипва се прясното мляко/вода на струйка, като отново се бърка на слаб котлон до сгъстяване на гриса и пълното му сваряване. АМ се слага накрая (след сваляне от котлона) размито с 1-2 с.л. вода и се разбърква до усвояването му от гриса. Сипва се в купички, отгоре може канела (ако няма плод), стафиди, ядки…