1 тиква средна големина /около 3 кг/ се рязва откъм капачето, което се запазва.
Изчиства се с лъжица хубаво от семките и се пълни със следната смес:
нарязани на кубчета ябълки/дюли; стафиди; мед – поне 5 с.л. и захар – на вкус; сушени плодове – нарязани /кайсии, фурми, сини сливи, череши, боровинки…/, поляти с ром евентуално; ядки /орехи, бадеми, лешници…/; канела; джинджифил; карамфилче…
Всичко се слага на вкус и наличие на продукти. Разбърква се всичката плънка и се слага отгоре капака. Пече се във фурната за около 2 часа /зависи от тиквата/ с 2 чаши вода в тавата, долива се евентуално. Ухае чудесно! Поднася се нарязана на триъгълни парчета със плънката отгоре.