Кризата с разходите за живот може да се превърне в здравна криза за хората на безглутенова диета, предупреди благотворителна организация.
Хората с непоносимост към глутен или целиакия избягват храни, съдържащи пшеница, ечемик, лимец, ръж и овес.
Но Celiac UK казва, че високата и нарастваща цена на алтернативните продукти без глутен рискува да принуди хората на безглутенова диета да ядат храни, съдържащи глутен, и да понесат последствията за здравето.
Благотворителната организация казва, че най-евтиният хляб без глутен може да бъде до седем пъти по-скъп от обикновен хляб, а диетата без глутен може да струва допълнително 20% всяка година.
С бързата инфлация премиум цената на продуктите без глутен се повиши още повече.
Сю Лоудс от Горлстън в Норфолк има непоносимост към глутен и каза, че се е борила с кризата с разходите за живот.
66-годишната жена трябваше да купува храни, съдържащи глутен, което й създава стомашни проблеми.
Тя каза: „Почувствах се провал, защото не бях в състояние да се грижа за себе си правилно.
„Чувствах се виновен, но се чувствах ядосан. Защо трябва да плащам всички тези допълнителни пари, само за да ям същото като някой друг?
„Унищожаващо душата, може да бъде унищожаващо душата.“
The cost of bread, pasta, flour and jam tarts compared.
Сравнени са разходите за хляб, тестени изделия, брашно и сладкиши.
Кредит: ITV Anglia
Celiac UK предупреди, че може да има тежки дългосрочни последици за хората с по-сериозното автоимунно състояние на целиакия.
Ако страдащите от целиакия не спазват стриктна диета без глутен, те могат да страдат от недохранване, недостиг на витамини и по-висок риск от някои видове рак.
Хилари Крофт, главен изпълнителен директор на Celiac UK, каза: „За тези хора, особено с по-ниски нива на доходи, е наистина трудно да си позволят диета без глутен и нашата загриженост е, че може да не се придържат към диета без глутен.
„Потенциално не разглеждаме само кризата с разходите за живот, ние разглеждаме здравна криза за тези хора, които имат целиакия.
„Искаме да помогнем на хората да живеят добре без глутен, като го направим по-достъпен и по-достъпен за всички.“
Благотворителната организация призовава за връщане на рецепти без глутен като хляб и брашно за целиакия, които бяха премахнати в голяма част от Източна Англия преди около седем години.
Благотворителната организация каза, че това ще помогне да се направят основните продукти без глутен достъпни за хората с ниски доходи.
Благотворителната организация също иска да говори с производителите относно разходите. Въпреки това каза, че разбира, че това няма да е лесно поради причината за по-високите производствени разходи.
Gluten free oats must be manufactured in a particular manner to avoid contamination.
Овесените ядки без глутен трябва да бъдат произведени по специален начин, за да се избегне замърсяване.
Кредит: ITV Anglia
Много стандартни овесени ядки се произвеждат на същото място като пшеницата, ечемика и ръжта, което ги прави опасни, защото могат да бъдат замърсени с глутен.
За да бъде класифициран като безглутенов, овесът трябва да се произвежда отделно от тази среда.
Glebe Farm в Kings Ripton в Cambridgeshire произвежда безглутенови овесени ядки и зърнени храни и казва, че тези безопасни процедури увеличават производствените разходи.
Филип Рейнър, собственик на Glebe Farm Foods, каза: „Защо безглутеновите храни са различни от другите хранителни индустрии? Това е така, защото трябва да полагаме огромно количество грижи – от съществено значение за целиакията е да имаме абсолютна чистота.
„Нуждаем се от абсолютна отдаденост, за да сме сигурни, че те са напълно без глутен.
„Има неща като тестване за глутен, при които не можем да намалим разходите с това, защото това е много важно за клиентите за тяхното здраве.“
С подкрепата на Celiac UK миналата година в Уестминстър беше възстановена Общопартийната парламентарна група (APPG) за целиакия.
Тя има за цел да стимулира промени в политиката, които да улеснят живота на хората с целиакия.