По-високата консумация на глутен – протеини, открити в пшеницата, ръжта и ечемика не се препоръчва за жени по време на бременност, се казва в последното проучване, публикувано от списанието BMJ.
Бременните жени, консумиращи голямо количество глутен в диетата си, може да изложат децата си на риск от развитие на диабет тип 1. По-високата консумация на глутен – протеини, открити в пшеницата, ръжта и ечемика не се препоръчва за жени по време на бременност, се казва в последното проучване, публикувано от списанието BMJ.
Констатациите, водени от Джули Антворсков от Института Бартолин в Дания, показват, че децата на жени с прием от 20 g на ден или повече глутен имат двойно по-голям риск от развитие на диабет тип 1, в сравнение с тези с по-малко от 7 g на ден.
Констатациите разкриват, че рисковият фактор се увеличава пропорционално с приема на глутен от майката от 10 g на ден по време на бременност.
Лекарите, както и обществеността „трябва да са наясно с възможността, че консумацията на големи количества глутен може да бъде свързана с повишен риск за детето да развие диабет тип 1“, заявиха изследователите.
За проучването екипът анализира 63 529 бременни жени, за да проучи дали приемът на глутен по време на бременност е свързан с последващ риск от диабет тип 1. Деца. Дори след като разгледа потенциално влиятелни фактори като възраст на майката, тегло (ИТМ-индекс на телесна маса), общ енергиен прием, и тютюнопушене по време на бременност, са идентифицирани 247 случая на диабет тип 1 (процент от 0,37%).
Изследователите казват, че е твърде рано да се променят хранителните препоръки относно приема на глутен по време на бременност. Необходими са повече проучвания, за да се установи дали предложената асоциация наистина се движи от глутен или от нещо друго в зърнените храни или диетата.
Информация:
The Independent
www.independent.co.uk
https://bg.waykun.com
Изчислете Вашия индекс на телесна маса
https://www.vita.bg/калкулатор-индекс-на-телесна-маса_148_243