15 с. л. безглутеново брашно
250 г кисело мляко (може да се замести с газирана вода)
150 г краве сирене
2 яйца
1/2 ч. л. сода бикарбонат
100 мл вода
5–6 с. л. олио
1 щипка сол
1/2 ч. л. ким
30 г краве масло
Начин на приготвяне:
Разбиваме 1 яйце с малко вода(или кисело мляко), добавяме 1 ч.ч. безгл. брашно, 1/2 ч.л. сол – до по-гъсто от палачинково тесто. Сипваме в намазана с масло тава – около 30 см. – да е тъничко тестото. Поръсваме с натрошено сирене, да потъне. Печем на 170 градуса до порозовяване.
Може отгоре и настърган кашкавал или подправки.
Вариант 2
Содата се гаси в киселото мляко, прибавя се водата и се разбърква. Слагат се яйцата, разбърква се, добавят се олиото, сол, брашното и пак се бърка, докато се получи тесто, малко по-гъсто от това за палачинки.
Сместа се разпределя в широка тава, намазана с масло и поръсена с брашно.
Отгоре се поръсват натрошеното сирене, кашкавал и кима. Пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто (около 20 минути).
Намазва се хубаво с масло и се връща във фурната за около 2–3 минути. След като се извади се покрива с кърпа.