Единственото лечение за цьолиакия е стриктна диета без глутен. В началото това може да изглежда предизвикателство, защото много обичайни храни съдържат глутен. Има обаче много естествено безглутенови храни и безглутенови заместители, от които да избирате.
Как да разберете дали даден пакетиран хранителен продукт е без глутен
- Етикет без глутен . Ако даден продукт твърди, че е без глутен на опаковката, тогава той най-вероятно е безопасен за консумация, тъй като FDA разрешава само пакетирани храни с по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен да бъдат етикетирани като „без глутен“. Все пак трябва да проверите списъка със съставките. Също така е важно да запомните, че „без пшеница“ не означава непременно „без глутен“.
- Проверете списъка с алергени . Някои опаковки съдържат списък с обичайните алергени, открити в продукта. Такива алергени включват пшеница, соя, яйца, ядки и мляко. Този списък може да бъде бърз начин да изключите нещо, ако на опаковката пише: „съдържа пшеница“. Въпреки това, липсата на етикетиране на алерген НЕ означава, че продуктът е без глутен . Ечемикът и ръжта не са сред първите осем алергени, които трябва да бъдат изброени. Не забравяйте да проверите списъка със съставките за други скрити източници на глутен.
- Проверете за очевидни съставки .
- пшеница
- Ечемик
- ръж
- Малц
- Бирена мая
- Овесени ядки (освен ако не е изрично обозначено без глутен)
Ако върху опаковката на продукта няма етикет „без глутен“, прочетете внимателно етикета на съставките. Проверете за скрити или съмнителни съставки. Някои съставки може да съдържат глутен.
Ако страдате от цьолиакия, преминаването към пълна безглутенова диета ще подобри симптомите. Обикновено, подобрението се усеща до няколко дни или седмици.
При децата, вилите на тънкото черво обикновено се възобновяват от 3 до 6 месеца. При възрастните, пълното излекуване, на чревните власинки, може да отнеме до няколко години. След като лигавицата на червата се излекува, тялото започва да абсорбира хранителните вещества нормално.
Добрата новина е, че в днешно време, следването на безглутенова диета е доста лесно, тъй като хранителните опции без глутен стават все по-достъпни. В България, все повече магазини и ресторанти предлагат безглутенови храни.
Глутенът се среща основно в пшеницата, ечемика и ръжта, както и в техните производни. Алкохолните напитки на зърнена основа, като бирата и уискито, също могат да съдържат глутен. Особено важно е да четете етикетите на хранителните продукти, тъй като глутенът се среща в много неочаквани храни.
Кои храни не съдържат глутен?
- Месо, риба, яйца, мляко
- Зеленчуци, плодове, бобови храни
- Сурови ядки и семена
- Определени зърнени храни, като ориз, амарант, киноа, елда, царевица, просо, сорго, теф
- Храни с етикет “Без глутен“ / “Gluten free” / “GF”.
Кои храни съдържат глутен?
- Пшеница, ечемик, ръж, заразен овес
- Печени ядки с брашно
- Тестени и макаронени изделия
- Алкохолни напитки на зърнена основа
- Някои консервирани и замразени продукти
- Някои млечни продукти, като сладолед
- Преработени меса с глутенови добавки
Кои други продукти могат да съдържат глутен?
- Червила, гримове, балсам за устни
- Кремове за лице и ръце
- Някои лекарства
- Добавки с витамини и минерали
За съжаление, на този етап няма лечение за цьолиакията, но симптомите могат да бъдат облекчени, с помощта на безглутенова диета. Сред основните храни, които не съдържат глутен, се нареждат плодовете, зеленчуците, варивата, месото, млякото, рибата, яйцата, ядките и семената.
Също така, страдащите от цьолиакия могат да се възползват от приема на добавки с витамини и минерали (без глутен) за предотвратяване на хранителни недостатъчности.
Използвани източници
- Anastasia V. Balakireva et al. (2016). Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.
- Biesiekierski JR. (2017). What is gluten?
- Leonard MM, et al. (2017). Celiac Disease and Nonceliac Gluten Sensitivity: A Review.
- Letizia Saturni, et al. (2010). The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality.
- Luis Rodrigo (2006). Celiac disease.
- Premysl Fric, Dana Gabrovska, Jiri Nevoral (2011). Celiac disease, gluten-free diet, and oats.
https://nutrima.bg/cioliakiq-prichini-simptomi-i-nachin-na-hranene/