Кремообразно ризото, пълно с пармезан и сочни скариди, е страхотна комбинация“, казва Маккена. „Толкова е богат на вкус, че нямате нужда от много от него в чинията си. Чаша бяло вино допълва прекрасно това ястие.“
съставки :
750 мл пилешки бульон без глутен
60 г несолено масло
1 глава лук, нарязана на кубчета
4 скилидки чесън, 2 счукани, 2 нарязани на ситно
240 г ориз карнароли
125 мл сухо бяло вино
150 г пармезан, настърган
4 с. л. двойна сметана
Кора от 2 лимона
Сок от половин лимон
Зехтин, за пържене
2 люти чушки от птичи поглед, почистени от семките и нарязани на ситно
12 големи сурови обелени скариди, без вдлъбнатини
Морска сол на люспи и черен пипер
Резенчета лимон, за сервиране
Метод :
1. Изсипете бульона си в тенджера, оставете да къкри и дръжте на топло. Поставете половината си масло в отделна тенджера на среден огън. Когато се разтопи, добавете лука и гответе четири минути, докато леко омекне.
2. Добавете счукания чесън и гответе за една минута.
3. Разбъркайте ориза и една чаена лъжичка сол и гответе около три минути, като разбърквате често, докато зърната започнат да стават полупрозрачни. Много е важно да продължите да бъркате, за да не залепне оризът ви!
4. Добавете вашето бяло вино и разбъркайте за около две минути, докато тиганът е почти сух.
5. Добавете чаша от топлия бульон и продължете да готвите и разбърквате, докато по-голямата част от течността се абсорбира; това ще отнеме около четири минути.
6. Продължавайте да добавяте бульона чаша по чаша, позволявайки всяка добавка да се усвои почти напълно, преди да добавите следващата. Когато целият бульон е изразходван, ризотото трябва да е влажно, но не рохкаво, с ал денте зърна.
7. Свалете тигана от котлона и разбъркайте пармезана, сметаната, лимоновата кора и половината лимонов сок, една чаена лъжичка черен пипер и останалото масло. Овкусете и подправете с допълнително сол, ако желаете.
8. Поставете две супени лъжици зехтин в голям тиган на слаб огън, добавете вашите люти чушки и нарязан чесън и оставете да се влива в продължение на една до две минути.
9. Добавете вашите скариди и гответе, докато станат хубави и розови; около три до четири минути трябва да го направят.
10. Сервирайте ризотото си в плитки купички и отгоре поставете скаридите, като внимавате да оставите излишно масло в тигана. Изстискайте останалия лимонов сок и добавете малко сол и черен пипер. Поръсете лютите чушки върху скаридите и добавете резенче лимон отстрани на купата с ризотото.