Celiac Canada & Sysco Foods правят храната по-безопасна за уязвими хора с целиакия и глутенови разстройства в здравните заведения.
Това е предната корица на „Ръководство за обслужване на храни“

ТОРОНТО, 23 януари 2024 г. (GLOBE NEWSWIRE) – Пациенти с целиакия в болници и обитатели на дългосрочни грижи, които не могат да се застъпят за себе си, често получават храна, съдържаща глутен, което може да доведе до ужасни симптоми и дори смърт, ако се хранят небезопасно храна за достатъчно дълго време. Малки количества глутен могат да имат тежки последици.
Много здравни работници и мениджъри не са били обучени за безглутеново хранене и не знаят, че храната, която сервират, може да разболее по-сериозно хората, за които се грижат. Ръководството решава сериозен проблем, който може да спаси животи.
„Иска ми се работниците в дома на майка ми да имат ръководството, за да я пазят. За съжаление, след многократно кръстосано заразяване, тя се влоши бързо до смъртта си. Това ръководство може да спаси хиляди животи“, надява се Линда Сил от Кичънър, Онтарио.
1% от канадците имат цьолиакия (CD), автоимунно състояние, което кара тялото да атакува само себе си след поглъщане на глутен от зърнени храни като ечемик, ръж и пшеница. Този вид алергия има над 200 физически и неврологични симптома.
„Като се има предвид натискът в здравеопазването, е предизвикателство да се посрещнат нуждите от разнообразни диети и много работници не са имали възможността да се обучат“, обяснява водещият автор Дорис Фостър, която е била регистриран диетолог и директор по хранителните услуги в болници за много години. „Направихме глобално сканиране, но открихме много малко напълно изчерпателни ресурси за обучение „всичко в едно“ за безглутенови хранителни услуги в здравеопазването.“
И така, Celiac Canada (CCA) създаде безплатно ръководство с инструменти за изтегляне, които улесняват мениджърите да преподават на персонала ключови точки. „Да се научим да сервираме безопасна, страхотна на вкус храна без глутен значително подобрява здравето и качеството на живот на пациентите“, обяснява Фостър.
Най-големият доставчик на хранителни услуги в Канада, Sysco споделя ръководството с клиенти, на събития за здравеопазване и живот на възрастни хора в цялата страна и в LinkedIn. „Това е чудесен инструмент, който операторите могат да използват, за да научат как да подкрепят това нарастващо диетично предизвикателство“, обяснява Сара Емертън, RD, вицепрезидент, здравеопазване и живот на възрастни хора.
Броят на хората, диагностицирани с глутенови нарушения, расте. Celiac Canada планира бъдещи ресурси за сектора на хранителните услуги, за да помогне на хората с CD да се хранят безопасно, когато са далеч от дома.
ЗА Цьолиакия, Канада
CCA е единствената национална благотворителна организация, защитаваща как да се открие, лекува и излекува цьолиакия. Световен лидер за най-добрите решения за медицина, начин на живот и политики, които подобряват достъпа до безопасна храна без глутен, стандарти на грижи, образование и изследвания.