Просото е едно от най-старите култивирани зърна в света и се отглежда в Африка и Югоизточна Азия от хиляди години. Просото може да се използва за приготвяне на хляб, бира, зърнени храни и други ястия. Дори днес просото е основна храна по целия свят.
Всъщност просото набира нова популярност поради това колко универсално и лесно се отглежда. Можете да намерите просо в сортове перла, пръст, просо и сорго в САЩ. Докато тези видове просо може да изглеждат малко по-различно, всички те осигуряват сходни ползи за здравето.
Ползи за здравето
Просото е богато на ниацин, който помага на тялото ви да управлява повече от 400 ензимни реакции. Ниацинът също е важен за здравата кожа и функцията на органите. Всъщност това е толкова важно съединение, че често се добавя към преработени храни, за да ги обогати.
Просото, особено по-тъмните сортове, също е отличен източник на бета-каротин. Този естествен пигмент действа както като антиоксидант, така и като прекурсор на витамин А, като помага на тялото ви да се бори със свободните радикали и поддържа здравето на очите ви.
Просото осигурява и други ползи за здравето, включително:
Контрол на кръвната захар
Просото е с ниско съдържание на прости въглехидрати и по-високо на сложни въглехидрати, което го прави храна с нисък гликемичен индекс (GI). Това означава, че просото се усвоява по-дълго от стандартното пшенично брашно. Храните с нисък ГИ могат да помогнат за предпазване на кръвната ви захар от скокове след хранене, което позволява на хората с диабет да управляват по-лесно нивата на кръвната си захар.
Подобрете здравето на храносмилането
Просото е богато на диетични фибри, както разтворими, така и неразтворими. Неразтворимите фибри в просото са известни като „пребиотик“, което означава, че поддържа добрите бактерии в храносмилателната система. Този тип фибри също е важен за увеличаване на обема на изпражненията, което ви помага да сте редовни и намалява риска от рак на дебелото черво.
Защитете сърцето си
Разтворимите фибри в просото могат да помогнат за намаляване на количеството ‘лош’ холестерол в кръвта ви – рисков фактор за атеросклероза. Разтворимите фибри се превръщат в гел в стомаха ви и абсорбират холестерола, позволявайки му да бъде безопасно изнесен от вашата система.
Някои проучвания показват, че просото може също да повиши нивата на „добрия“ холестерол и да понижи триглицеридите. Тъй като холестеролът е толкова голям рисков фактор за сърдечни заболявания, редовното ядене на просо може да ви помогне да поддържате сърцето си по-здраво.
Хранене
Просото е богато на калий – минерал, който поддържа здравата функция на бъбреците и сърцето. Калият също играе роля в предаването на нервни сигнали, което е начинът, по който мозъкът и мускулите комуникират.
Също така е отличен източник на:
Витамин А
витамин В
Фосфор
калий
Антиоксиданти
Ниацин
калций
Желязо
Хранителни вещества на порция
Една четвърт чаша порция сухо просо съдържа:
Калории: 189
Протеин: 6 грама
Мазнини: 2 грама
Въглехидрати: 36 грама
Фибри: 4 грама
Захар: По-малко от 1 грам
Размери на порциите
Подобно на други зърнени храни, като пшеница или царевица, просото не е нискокалорична храна. Трябва да ядете просо в умерени количества, за да поддържате здравословно тегло. Една порция варено просо е около една чаша. Просото се разширява при готвене, така че не забравяйте да обърнете внимание колко всъщност си сервирате.
Как се приготвя просо
Просото се предлага в много супермаркети и магазини за здравословни храни в няколко различни форми. Обичайно е да видите просо, продавано изсушено, надуто като ориз или смляно като пшенично брашно.
Сушеното просо може да се готви като кус-кус или киноа. Смляното просо е чудесен заместител или добавка към пълнозърнестото пшенично брашно в печива. Бухналото просо може да се яде като лека закуска или да се използва като заместител на бухналия ориз.
Просото във всякаква форма може да бъде здравословно допълнение към повечето диети. Опитайте тези предложения за начини да включите просо в диетата си:
Заменете просо с ориз в пилаф.
Опитайте да изпечете просо хляб със смляно просо.
Смесете смляно просо в следващата си партида вафли.
Добавете сварено просо към плънката за Деня на благодарността.
Похапвайте бухнало просо като алтернатива на пуканките.
Поръсете бухналото просо върху вашата зърнена закуска.
Гответе просо като алтернатива на кускус.
информация: https://www.webmd.com