тук има предположение или може би страх, че малките предприятия ще понесат основната тежест на блокирането . Това е разбираемо предположение, тъй като те не разполагат непременно с парични резерви и ресурси, за да устоят на буря от такъв мащаб и свирепост. Този вид устойчивост обикновено е запазена територия на големите момчета.
Но ако опитът на White Rabbit Pizza (доставчици на безглутенова, веганска пица в супермаркет близо до вас) е нещо, което може да се окаже, че цялата тази ситуация ще бъде основата на много малки предприятия. Ако успеят да преживеят следващите няколко месеца, това е…
„Досега не сме имали никакви проблеми“, казва съоснователят Матео (Тео) Ферари за техния опит с блокирането.
„Най-голямото предизвикателство беше снабдяването с пресни продукти за някои от нашите пици. Беше предизвикателство за клиентите на ресторантите и хранителните услуги, но ние намерихме различни доставчици, по-малки, местни.”
Той казва, че големите доставчици са пострадали много повече от мерките за блокиране и описва осъзнаването, че могат да получат съставките, които искат от множество малки компании, като важно за White Rabbit.
„Определено ще използваме по-малки доставчици в бъдеще“, казва той.
„Накара ме да осъзная колко крехки са големите компании в момента. Те са глобално свързани, така че страдат десет пъти повече от по-малките, които имат повече стабилност. Малкият бизнес е по-контролируем, така че можете да реагирате по-бързо.“
Препоръчва се
Как да си направим тесто за пица у дома
Как да си направим тесто за пица у дома
А не толкова отдавна White Rabbit, който предвиждаше приходи от 3,5 милиона паунда за 2020 г. преди да удари вирусът, сам по себе си беше малък бизнес. Всъщност само преди пет години това беше само идея.
Всичко започна, когато Тео и неговият съосновател Ник Крофт-Саймън се срещнаха, докато работеха в оксфордски пъб, наречен White Rabbit – Тео правеше пица , а Ник работеше в бара. Кръчмата имаше добра търговия с пица, но беше изправена пред нарастващо търсене на вегански и безглутенови опции, търсене, на което Тео отговори.
Често при създаването на безплатна версия на традиционна рецепта фокусът е върху аспекта на безплатната рецепта, вместо да се опитва да я направи толкова добра, ако не и по-добра от оригинала. Но приоритетът на Тео беше вкусът, хапката и съставките да съответстват на традиционната пица, с която е израснал в Италия. И изглежда, че до известна степен е успял в това.
От няколко заявки на клиенти се ражда компания, която всяка седмица доставя 15-20 000 пици в Sainsbury’s , Waitrose, Holland & Barrett , Co-op и Booth’s.
И тази първоначална решимост да се смеси традиционната рецепта с нови, без съставки, без да се жертва качеството, остава приоритет.
„Ние не просто искаме да бъдем най-добрите в сравнение с други безглутенови или вегански пици. Искаме да се сравняваме със стандартните пици“, казва Ник.
Най-голямото предизвикателство при блокирането беше снабдяването с пресни продукти за някои от нашите пици – но намерихме различни доставчици: по-малки, местни
За да направят това, те трябваше да започнат с традиционно оборудване за приготвяне на пица, но да го адаптират за работа с несъдържащи съставки. Всъщност те дори стигнаха до създаването на специално изработени машини за създаване на тесто без глутен, което се надяват да бъде неразличимо от истинското нещо.
„При тестото без глутен най-голямото предизвикателство е еластичността, която глутенът създава, както и възможността да го надигнете и оформите, както бихте направили с нормално тесто. Това винаги е най-трудното“, обяснява Тео.
И така, за да се справи с това предизвикателство, Тео работи с доставчик в родната си Италия , за да създаде машина по поръчка, която позволява на тестото без глутен да задържа въздуха, което очевидно е от решаващо значение за процеса.
„Никой няма тази машина в момента“, казва той. „Това е тайна и ни позволи ръчно да разтегнем тестото, за да получим онази повдигната коричка.“
Подобни неща може да не вълнуват неспециалистите или жените, но за Тео това е толкова вълнуващо, колкото и да стане, което е разбираемо, като вземете предвид произхода му.
Той е израснал, работейки в пицарията на чичо си в Италия и е попил традициите, които диктуват как трябва да се прави това най-известно от всички италиански ястия. И тази страст продължава и днес, макар и в по-модерна форма, като голяма част от производствения процес все още се извършва на ръка. Но какво би си помислил чичо му за това, което прави с любимата си пица?
„Той не би бил щастлив“, смее се Тео.
„Но това е индустрия, която трябва да се развива в крак с времето и аз съм много щастлив, че мога да допринеса и да направя иновация на пазара, в който се намираме.“
Тео отговаря до голяма степен за приготвянето на пица, докато Ник се грижи за търговската страна на бизнеса. И въпреки че е имало известна крива на учене в справянето с конкуриращите се изисквания за търговия и качество, те казват, че рядко имат спор, твърдение, което е подкрепено от очевидното приятелство между двамата.
„Голям скок в обема ще доведе до спад в качеството, така че ние се научихме да постигаме този баланс и разбираме, че не винаги е чудесно да получаваш все повече и повече приходи“, казва Ник.
Но растежът е много на дневен ред за тези двамата и, ако не беше коронавирусът, те сега щяха да изнасят замразени пици отвъд тези брегове.
„ Коронавирусът го забави, но можем да се обърнем и доставихме два палета до Сингапур. Сега имаме замразен капацитет и разговаряме с много директни потребителски марки, за да доставят нашите пици с техните кутии за доставка. Ще намерим начин да го използваме“, казва Ник.
Фокусът върху растежа обаче едва ли ще ги отдалечи от първата им любов – пицата.
„Растежът ще дойде от задълбочаване и разширяване на нашата дистрибуция, тъй като все още не сме в толкова много магазини“, казва той.
„Колкото и да обичаме да пускаме нови продукти, най-доброто, което можем да направим, е да направим основната гама възможно най-добра. Нямаме голям маркетингов бюджет, така че инвестицията е поставена в това да се уверим, че пицата говори толкова добре, колкото е възможно.“
И ако продължат да се съсредоточават върху качеството на пицата преди всичко, гневът на чичото на Тео все още може да бъде смекчен.