Храненето без глутен е трудно постижимо, защото пшеницата и нейните подвидове са основен компонент в много продукти – хлябове, закуски, торти, паста. Спазването на такъв режим изисква голямо внимание при подбиране на храната и проверка на всяка една съставка в нея.
И тогава логично често се появява въпросът кои храни са без глутен? Макар това хранене да е доста ограничаващо, все пак има храни, които не съдържат глутен:
- Пресни плодове и зеленчуци;
- Цели яйца;
- Сурови ядки;
- Месо и риба;
- Млечни продукти – прясно и кисело мляко, сирена, като при тяхната селекция е много важно да се избират продукти без добавени овкусители, поради опасност от наличие на глутен в тях;
- Някои зърнени и нишестени продукти също могат да бъдат част от безглутенова диета – елда, амарант, киноа, соя, царевица, тапиока. При използване на брашна от тези продукти винаги е добре да се проверява дали в тях няма следи от глутен;
- Брашна като бадемово, кокосово, от тапиока, от соя и царевично. Винаги трябва да се проверява за обозначение, че продуктът е безглутенов, отново заради възможността да имат добавки в тях, които съдържат глутен;
- Ориз – независимо дали става въпрос за бял, кафяв или друг вид ориз, той е сред продуктите, които нямат глутен;
- Картофи – може да се консумират картофи, картофено нишесте, картофено брашно;
- Ядки и семена – бадеми, орехи, пистачо, кашу, чиа, лешници, ленено семе. Важно е да се консумират сурови, защото при изпичане често се използва и пшенично брашно.
- Масло, зехтин, кокосово олио и други зеленчукови олиа.
Четене на етикети и FDA
Единственото лечение за цьолиакия е стриктна диета без глутен. В началото това може да изглежда предизвикателство, защото много обичайни храни съдържат глутен. Има обаче много естествено безглутенови храни и безглутенови заместители, от които да избирате.
Как да разберете дали даден пакетиран хранителен продукт е без глутен
- Етикет без глутен . Ако даден продукт твърди, че е без глутен на опаковката, тогава той най-вероятно е безопасен за консумация, тъй като FDA разрешава само пакетирани храни с по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен да бъдат етикетирани като „без глутен“. Все пак трябва да проверите списъка със съставките. Също така е важно да запомните, че „без пшеница“ не означава непременно „без глутен“.
- Проверете списъка с алергени . Някои опаковки съдържат списък с обичайните алергени, открити в продукта. Такива алергени включват пшеница, соя, яйца, ядки и мляко. Този списък може да бъде бърз начин да изключите нещо, ако на опаковката пише: „съдържа пшеница“. Въпреки това, липсата на етикетиране на алерген НЕ означава, че продуктът е без глутен . Ечемикът и ръжта не са сред първите осем алергени, които трябва да бъдат изброени. Не забравяйте да проверите списъка със съставките за други скрити източници на глутен.
- Проверете за очевидни съставки .
- пшеница
- Ечемик
- ръж
- Малц
- Бирена мая
- Овесени ядки (освен ако не е изрично обозначено без глутен)
Ако върху опаковката на продукта няма етикет „без глутен“, прочетете внимателно етикета на съставките. Проверете за скрити или съмнителни съставки. Някои съставки може да съдържат глутен.