Без съмнение те са красиви. Независимо дали са цели или просто контейнер с пресни рубиненочервени арили, наровете са склонни да грабнат окото ви, докато вървите през пътеката за продукти. Но тяхната привлекателност не е просто дълбока, когато вземете предвид всички предимства, които предлагат.
Регистрираният диетолог Джулия Зумпано, RD, LD, споделя защо тези сочни, възхитителни плодове могат да бъдат чудесно допълнение към вашата диета – и защо семената са също толкова добри, колкото и сока.
Има ли разлика между сок от нар и семена?
Семената от нар и сокът директно от плода винаги са по-добри от бутилирания сок, но и двете имат своите предимства. Ако искате да консумирате по-малко захар, вместо да пиете бутилиран сок от нар, счупете нара и яжте плода отвътре. Но бъдете предупредени, има трик за правилното разрязване на плодовете.
Ето един лесен начин да обелите нар:
- Дръжте нара така, че стърчащият край на стеблото да сочи на една страна. Отрежете широк откос от короната със стъблото в средата. След това обърнете плода така, че отрязаният ръб да е отгоре.
- Ще видите набор от секции, които се простират от върха; втори комплект се излъчва от края на стъблото. Двата комплекта са разделени от хребет, минаващ около нара на около две трети от пътя надолу от върха.
- Нарежете кожата на нара по ръбовете, които вървят отгоре надолу и по хоризонталния ръб. Опитайте се да пробиете кожата толкова дълбоко, колкото бялата мембрана, и избягвайте да нарязвате семената.
- След това, като използвате пръстите си, внимателно издърпайте нара. Ще падне във формата на звезда, като цвят. Извадете с лъжица сочните семена за ядене и изхвърлете бялата мембрана, която има горчив вкус.
Ползи за здравето от наровете
След като вече знаете как да режете и нарязвате нарове, ето кратко описание на някои от техните предимства.
Те са с високо съдържание на антиоксиданти
Антиоксидантите са вещества, които помагат за защитата на клетките от токсини от околната среда като замърсяване и цигарен дим. Известно е, че антиоксидантите помагат за предотвратяване и възстановяване на увреждане на ДНК, което може да доведе до рак . Сокът от нар сам по себе си няма да предпази рака, но проучванията показват , че той може да бъде питателна добавка към здравословна, растителна диета, като средиземноморската диета .
Те могат да бъдат от полза за здравето на простатата
Някои изследвания установиха, че компонентите в сока от нар помагат за инхибиране на движението на раковите клетки, като отслабват привличането им към химически сигнал, който насърчава разпространението на рака.
Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха , че сокът от нар изглежда потиска растежа на раковите клетки и намалява смъртта на раковите клетки при мъже и тези, които са били мъжки по рождение, които са имали предварително лечение за рак на простатата .
„Има някои проучвания с нар, които предполагат роля в забавянето на растежа на рака на простатата“, казва Зумпано. „Но трябва да се отбележи, че проучванията показват, че сокът от нар и плодовете от нар трябва да бъдат част от здравословна растителна диета.“
Други проучвания показват, че екстрактът от кора на нар има противоракови свойства и че кората на нар може да се използва за допълнителни лечебни свойства.
Те насърчават здравето на сърцето
Наровете са били използвани от хиляди години като аюрведична лечебна храна поради техните антиоксидантни свойства. Оксидативният стрес е свързан с много хронични заболявания, включително диабет и сърдечни заболявания. Поради своите антиоксидантни свойства, някои проучвания са открили, че нарът може да подобри факторите на оксидативния стрес и следователно да повлияе положително на тези състояния.
В изчерпателен преглед от 2022 г. на 10 от най-често срещаните плодове и тяхното въздействие върху сърдечно-съдовите заболявания, изследователите отбелязаха, че наровете и сокът от нар могат да имат значителни ползи за подобряване на редица сърдечни заболявания като високо кръвно налягане, коронарна артериална болест и атеросклероза .
Друго проучване от 2021 г. , проведено върху плъхове, показва, че сокът от нар намалява концентрацията на LDL , „лошия“ холестерол, който образува плака, с 39% и показва, че повишава концентрацията на HDL , „добрия“ холестерол, с 27%.
„Има някои проучвания, които показват, че нарът може да помогне за предотвратяване на натрупването на плака в артериите ви“, казва Зумпано. „Ако във вашето семейство има сърдечни заболявания , може би има смисъл да добавите нар към диетата си.“
Здравословни ли са наровете?
Всички знаци сочат да: Наровете са здравословни, когато са включени в здравословна за сърцето диета. Помислете дали да ги поръсите върху вашите салати, овесени ядки, киноа или кисело мляко. Наровете също така допълват ястия от птици като пилешко и пуешко.
Половината от нар се счита за една порция от плода, който е в сезон от октомври до януари. Така че имате достатъчно време да създадете или опитате рецепта или две.
Информация: https://health.clevelandclinic.org/
Топ 5 ползи за здравето от консумацията на НАР
Какво представляват наровете?
Наровете са кръгли плодове с твърди, лъскави червено-жълти кори. Разтворете едно и ще разкриете подобните на скъпоценни камъни вътрешни семена, известни като арили, които могат да се консумират сурови или изцедени.
Открийте пълната ни гама от ръководства за ползи за здравето и вижте някои от любимите ни рецепти с нар , от нашето свинско шкембе с нар, задушено с нар, до нашата салата с нарязани билки и нар .

Хранителни ползи
Порция от 80 g осигурява:
41 Kcal / 174 KJ
1.0g протеин
0,2 g мазнини
9,4 g въглехидрати
3,6 g фибри
192 mg калий
10 mg витамин С
Порция от 80 g се брои като една от вашите пет на ден. Разгледайте нашата инфографика за печат, за да разберете какво друго се брои към вашите 5 на ден .
Топ 5 ползи за здравето
1. Може да намали риска от сърдечни заболявания
Нарът е богат на защитни съединения, които имат антиоксидантни свойства, те са полезни за здравето, тъй като предпазват не само нашите клетки от увреждане, но и съединения като холестерола. Това означава, че включването на нар редовно може да бъде ефективно за намаляване на риска от атеросклероза .
През 2013 г. проучване разглежда ефекта от консумацията на 150 ml сок от нар всеки ден в продължение на две седмици при пациенти с високо кръвно налягане (хипертония) и установява, че това може да помогне за понижаване на кръвното налягане . Друго проучване от 2005 г. установи, че пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при пациенти с коронарна болест на сърцето. Въпреки това, това са малки проучвания и констатациите ще трябва да бъдат възпроизведени с по-големи размери на извадката, преди изследователите да могат да потвърдят директна връзка.
2. Може да подобри здравето на костите
Две проучвания от 2014 г. и 2015 г. показаха как консумацията на нар изглежда има превантивен ефект върху загубата на костна маса при мишки, но към днешна дата това не е възпроизведено в опити с хора. Констатациите показват, че както сокът, така и екстрактът от семена на нарове могат да бъдат от потенциална полза, особено за жени в средна възраст и менопауза.
3. Може да подобри спортните постижения
Проучване от 2016 г. показва, че съдържанието на антиоксиданти в наровете и сока от нар може да забави мускулната болка и да подобри възстановяването след тренировки с тежести. Друго проучване също демонстрира, че екстрактът от нар подобрява представянето в рамките на 30 минути след поглъщането при спортове, включващи периодично бягане.
4. Може да има противовъзпалителни свойства
Наровете имат антиоксидантна активност три пъти по-висока от тази на червеното вино и зеления чай, така че би било справедливо да се очакват полезни противовъзпалителни свойства. Има различни изследвания, изследващи потенциалните противовъзпалителни свойства на нара. Първоначалните изследвания показват, че плодът може да помогне в борбата с възпалението в червата , докато други проучвания разглеждат потенциалните противовъзпалителни ефекти на едно антиоксидантно съединение, наречено пуницинова киселина, което се намира в маслото от семена на нар върху клетките на рака на гърдата . Статия в Journal of Research in Medical Sciences също съобщава за малък опит, при който пациенти с диабет тип 2 са консумирали сок от нар всеки ден и показвапо-малко маркери на възпаление в кръвта им след 12 седмици.
Текущи проучвания са в ход за изследване на ефектите на сока от нар върху възпалителни маркери на пациенти, хоспитализирани с covid-19. Въпреки че всички тези изследвания са обещаващи, са необходими повече изследвания, преди да може да се твърди, че нарът има специфични противовъзпалителни ефекти.
5. Може да подобри паметта
Изследванията за това как наровете и сокът от тях могат да повлияят на когнитивната функция все още са в начален етап. Едно малко проучване помоли участниците с леки свързани с възрастта оплаквания от паметта да пият 225 ml сок от нар дневно и откриха подобрение във вербалните и визуални задачи след четири седмици. Други изследвания показват, че сокът от нар може да има когнитивни ползи при мишки . Отново са необходими по-сериозни изследвания, преди да може да се направи здравна претенция за наровете и паметта.
Безопасни ли са наровете за всички?
Някои хора може да имат алергия към плодове от нар, това може да се дължи на кръстосана реактивност , например, ако сте алергични към полен от бреза, може да изпитате алергия към определени плодове, включително нар.
Има някои съобщения за взаимодействие на нар и сок от нар с лекарства, отпускани с рецепта, включително лекарства, предписани за високо кръвно налягане и управление на холестерола.
Ако приемате предписани лекарства, винаги се консултирайте с личния си лекар, преди да правите каквито и да било промени в диетата.
Информация:
https://www.bbcgoodfood.com/
15 ползи за здравето от сока от нар
Не е необходимо прясно изцедените сокове да са зелени, за да са здрави. Можете да получите точно толкова хранителни вещества от пиенето на сок от нар.
Всъщност този вид плодов сок е пълен с над 100 фитохимикала.
Те са биоактивни химикали, естествено присъстващи в растението нар. Фитохимикалите имат мощни съединения за предотвратяване на заболявания и защита.
Ако търсите начин да поддържате тялото си във върхова форма и да постигнете някои ползи за здравето, време е да включите сок от нар в диетата си. Ето защо.
Хранителен профил на сок от нар
Punica Granatum или нарът е плодоносно дърво. Обикновено се култивира в средиземноморския регион .
Основният източник на калории в нара идва главно от въглехидрати. Този плод съдържа два вида въглехидрати. Ако консумирате средно голям плод, ще получите 21 g захар и 6 g фибри, което е 21% от препоръчителния дневен прием.
Ето общи насоки за хранителните факти за средно голям нар.
- Протеин: 3g
- Фибри: 6гр
- Захари: 21гр
- Калории: 128
- Мазнини: 2гр
- Въглехидрати: 29g
- Сол: 5 мг
Захарите, въглехидратите и калориите в плода или екстракта от нар са напълно различни от тези, които получавате в сока от нар. В една чаша (8oz) органичен прясно изцеден сок от нар получавате 33g въглехидрати, 134 калории, 0g фибри и 31g захар.
Ако смесите пресния нар с друг плод, като ябълков сок или сок от грейпфрут, броят на захарта, въглехидратите и калориите се увеличава.
Съдържанието на захар и въглехидрати ще зависи от плодовия сок, който сте избрали. Като цяло сокът от нар има 18GL (гликемичен товар). Това го прави практичен вариант за хора с метаболитно състояние.
15 ползи от сока от нар
Напоследък все повече изследователи изследват благотворното въздействие на включването на плодове в ежедневната ни диета.
Но нарът успя да привлече много внимание. Този плод е толкова популярен, че хората го включват в своите режими за отслабване. Някои купуват екстракт от нар, други го ядат пресен, а останалите го използват в смутита и сокове.
Ако наскоро сте решили да включите сок от нар в хранителните си планове, попаднали сте на правилното място. Решихме да оценим всички ползи от редовната консумация на нар. Ето кои са най-впечатляващите ползи от сока от нар.
1) Пълен с антиоксиданти
Много хора обичат да изстискват и ядат семе от нар, главно заради наситения му червен цвят. Но живият му цвят не е единствената причина, която го прави известен плод. Нарът съдържа полифенол, който е причината за неговия червен, ярък цвят. Това е, което експертите наричат антиоксиданти .
Интересното е, че нарът съдържа много повече антиоксиданти от портокаловия сок или зеления чай. Дори има три пъти повече антиоксиданти от това, което бихте получили в чаша червено вино.
Друг важен елемент от наровете е елаговата киселина . Смята се, че тази конкретна киселина има някои влиятелни антиканцерогенни качества. Най-високите нива са регистрирани в гроздовия сок и наровете.
За хора, които търсят ползи за здравето като намаляване на възпалението и защита на клетките си от увреждане, е добре да пият сок от нар. В една чаша ще получите такова изобилно натрупване на антиоксиданти, което може да бъде полезно в дългосрочен план.
2) Отличен източник на витамин С
В 1 нар получавате над 40% от препоръчителния дневен прием на витамин С. След това витаминът може да се разгради в тялото и да достави на системата така необходимата енергия.
Това, което някои хора може би не осъзнават, е, че този витамин е ключов компонент за здраво тяло. Той има многобройни функции от изграждането на естествената защитна система на тялото до защитата на паметта. Това прави сока удобен вариант за ежедневна употреба.
Тялото ни разчита на този витамин, за да поддържа възстановяването и растежа на тъканите. Системата го използва за създаване на връзки, сухожилия, кожа и кръвоносни съдове. Но най-важното е, че витамин С играе важна роля в естествената система за подмладяване на тялото.
Без този витамин раните ще зарастват по-бавно и ще започне да се образува белези. Просто казано, тялото трябва да има достатъчно количество витамин С, ако иска зъбите, костите, хрущялите и клетките да функционират правилно.
Друг критичен фактор за консумацията на достатъчно витамин С е степента на усвояване на желязото. С достатъчно от това хранително вещество в системата, тялото ще има много по-лесно време да абсорбира желязото, консумирано от храните.
Следователно има смисъл да включите повече витамин С, ако искате да съкратите настинките или да намалите риска от обикновен грип. Ако искате допълнително витамин С, можете да комбинирате наровете със сок от червена боровинка .
3) Предотвратяване на появата на рак
Раковите клетки са напълно анормални клетки в човешкото тяло, които могат да наводнят кръвта и да причинят образуването на тумори. Много учени са изследвали ефектите на плодов екстракт. По-специално екстрактът от кора на нар, за да се види дали екстрактът от нар ще има някакъв ефект върху раковите клетки.
Въз основа на докладите за тези ползи за здравето, консумацията на сок от нар може да има способността да спре растежа на клетките при рак на простатата. Въпреки че изследването все още е в ранните си фази, изглежда, че нарът може да предложи повече, отколкото хората осъзнават.
Необходими са обаче повече клинични изпитвания, за да се разбере пълната степен на въздействието на нара върху раковите клетки. Наличните в момента са фокусирани основно върху тестване върху животни. Човешките изследвания все още са ограничени. Но от това, което можем да кажем, ползите са много обнадеждаващи.
4) Забавяне на ефектите от болестта на Алцхаймер
Екстрактът от плодове от нар може да има повече полезни свойства, отколкото хората се надяваха. Клиничните доклади показват, че пуникалагинът в плода нар може да има способността да намалява възпалението. Това естествено повтарящо се съединение може да бъде полезно за хора с ревматоиден артрит.
В резултат на това много учени решиха да изследват точно този плод. Punicalagin в момента се използва в лекарства, предназначени да намалят възпалението на мозъка. Това означава, че самият плод има абсолютно същите свойства.
Изследванията изчисляват, че пуникалагинът може да помогне на хората да се борят с болести като Алцхаймер . Нарът може да се намеси в мозъчните клетки и да осигури успокояващи възпалението свойства. Не е чудно защо може да се използва за засилване на мозъчната функция и фокуса.
5) Ускоряване на храносмилателната система
Поради мощното си натрупване на хранителни вещества, пиенето на сок от нар може да намали възпалението в червата. Освен това може да засили храносмилането по естествен път. Въпреки че все още има противоречиви съобщения за това дали сокът може да влоши диарията или не, безброй хора го използват за подобряване на храносмилането.
Тези съединения, стимулиращи храносмилането, също могат да бъдат полезни, когато се опитвате да отслабнете . Те също могат да бъдат полезни за тези, които искат да успокоят възпалителните заболявания на червата. Просто казано, вие получавате многофункционална добавка от сок от нар.
6) Противовъзпалителни съединения
Тъй като е пълен с мощни антиоксиданти , сокът от нар е мощен източник на противовъзпалителни свойства. Те могат да намалят увреждането на клетките, да предпазят системата от оксидативен стрес и да успокоят възпалението.
Според медицински доклади, водният екстракт от кора на нар има мощно противовъзпалително действие. Този ефект може да помогне на тъканите на дебелото черво да се върнат в правилния път. Ефектите на пуникалагин са практично решение за стомашно-чревни проблеми, включително всякакви възпалителни състояния или подобни здравословни усложнения.
7) Избягвайте появата на артрит
Типична порция сок от нар съдържа куп флавоноли. Флавонолите са необходими за избягване на усложнения от артрит.
Медицински експерти смятат, че флавонолите могат да имат потенциала да блокират възпалението, което причинява увреждане на хрущяла и остеоартрит . Може дори да успокои възпалението в ставите и да се отърве от дискомфорта.
Ефектите на този конкретен плод все още се изследват. Но потенциалът му за предотвратяване на артритни усложнения изглежда е много влиятелен.
8) Предотвратява сърдечно-съдови заболявания
Има много хранителни продукти и органични напитки, които се считат за супер здравословни за сърцето. Но ако искате сок, който може да предотврати сърдечни заболявания , трябва да помислите за редовна консумация на сок от нар.
Маслото от семена на нар има множество хранителни вещества, които могат да защитят артериите и сърцето. Също така има пунициева киселина, която е известна с високия си терапевтичен потенциал. Статистическият анализ показва, че този сок има способността да подобрява притока на кръв и да предотвратява атеросклеротичните плаки.
Може дори да има силата да забавя холестерола. Въпреки това, има вероятност яденето на твърде много нарове да взаимодейства отрицателно с LDL холестерола и лекарствата за кръвно налягане . Както е при статините.
Ето защо е от първостепенно значение да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да включите този плод в диетата си. Независимо дали решите да го използвате под формата на чист сок от нар или добавка, антиоксидантната активност може да бъде твърде силна. Така че трябва да вземете правилните предпазни мерки.
9) Контрол на кръвното налягане
Доказателствата за ползите за здравето показват, че редовната консумация на този сок или меласа от нар може да намали систоличното кръвно налягане . Доброволците, които участваха в цялостно изследване на нар, показаха някои отлични резултати в управлението на кръвното си налягане.
Плодът създава впечатляващи резултати във всички групи, които са го приемали. Тези резултати показват, че този плод би бил отлична диета за здравословно сърце.
10) Антивирусни качества
В съчетание със свойствата за повишаване на имунитета и съединенията на витамин С, сокът от нар изглеждаше като практична алтернатива за борба с инфекциите, бактериите и нахлуващите патогени. Но в този сок може да има повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Тайната му се крие в антивирусните качества.
Нарът има изключителни антивирусни и антибактериални качества. Според изследванията всичките им ефекти могат да бъдат полезни за отблъскване на вируси и инфекции. За някой, който е предразположен към инфекции, този сок може да бъде чудесен избор за здравословен живот.
11) Пълен с всички видове витамини
Освен витамин Е и С, прясно изцеденият нар съдържа много витамин К, калий и фолат.
Витамин К е от съществено значение за поддържане на костите здрави и намаляване на вероятността от съсирване на кръвта. Фолатът има своя собствена роля. С достатъчно фолиева киселина или витамин В9, тялото ще насърчи клетъчния растеж и адекватното образуване на червени кръвни клетки.
Много жени включват фолат в диетата си по време на бременност, главно за да намалят шанса за вродени дефекти на гръбначния стълб и нервната система.
С други думи, фолатът може положително да повлияе на производството на енергия, ДНК, бели и червени кръвни клетки. В същото време калият поддържа баланса на течностите, нервните сигнали и мускулните контракции под контрол.
С калий хората много по-лесно регулират нивата на кръвното си налягане и изхвърлят излишните течности от организма. Тези ефекти намаляват вероятността от камъни в бъбреците , инсулт и остеопороза .
С една глътка ще получите толкова богата хранителна основа, че можете бързо да се подмладите и да попълните енергийните източници на вашата система. Ще се чувствате като нови. Тези ефекти са необходими, ако имате нужда от свежа алтернатива за повишаване на енергията без допълнителната захар.
12) Памет
Докато много плодове, като нара, са пълни с различни антиоксиданти, включително фенолни, каротеноиди и аскорбинова киселина, тяхното антиоксидантно съдържание се определя от свойствата им за редуциране на желязо.
Последните данни за техните ползи за здравето показват, че този конкретен плодов сок показва, че полифенолът от нар има мощни невропротективни способности. В сравнение с ябълковия сок, той има повече свойства за подобряване на паметта.
Като консумирате около 8 унции сок от нар на ден, можете да постигнете ползите за здравето и да подобрите паметта и ученето си.
Ефектът се крие в способността на продукта да стабилизира визуалното обучение. Въз основа на доклади от Oxford Academic, в продължение на 12-месечен период на ежедневна консумация, сокът от нар показва значително повишаване на паметта и ученето при възрастни хора. Полифенолите, които съдържа, влияят върху когнитивните способности и паметта, които обикновено започват да намаляват с възрастта.
Въпреки че са необходими по-мащабни проучвания, за да се потвърди пълният ефект на този плод върху паметта, изглежда засега ефектите са положителни.
13) Повишава сексуалното влечение и плодовитостта
Високата концентрация на антиоксиданти и въздействието му върху оксидативния стрес може да направи този конкретен сок ефективна помощ за повишаване на сексуалното желание и плодовитостта. При някои хора се оказва, че стресът е повлиял върху производството на сперма, което води до лошо сексуално представяне.
Въпреки това, сокът може да ускори нивата на производство на тестостерон както при жените, така и при мъжете, което може да стимулира сексуалното желание. Неговите високи антиоксидантни свойства могат да повишат нивата на азотен оксид и да помогнат при еректилна дисфункция.
Въпреки че изследванията все още са доста ограничени, изглежда, че плодът може потенциално да задейства въздействащите хормони в човешкото тяло.
Така че, ако сте в настроение за плод, който може да засили сексуалното желание , може да включите нар в диетата си. Независимо дали става въпрос за плодов екстракт или прясно изцеден сок, резултатите може да са еднакви.
14) Насърчава атлетичните постижения
Един от основните неуспехи за всеки, който спортува редовно, е мускулната болка. Нормално е ставите и мускулите да болят след дългочасова тренировка. Това, от което се нуждаете, е естествен бустер, а ядливите семена от нар могат да ви помогнат да постигнете точно това.
Ако сте запален спортен ентусиаст, тогава със сигурност сте чували за способността на сока от цвекло да повишава издръжливостта. Плодът от нар обаче може да ви помогне да постигнете същите спортни ефекти, които търсите.
Много хора не знаят, че този плод може да ускори възстановяването на мускулите , силата и естествения процес на подмладяване. Всички тези свойства могат да помогнат за намаляване на оксидативното увреждане, което обикновено е резултат от тежки упражнения.
Причината за това е относително проста. Плодът има за цел да ускори кръвообращението в мускулите по напълно естествен начин. Тъй като сърдечно-съдовата система също ще се възползва от този плод, кръвоносните съдове ще работят с пълна сила.
Това означава, че повече хранителни вещества и кислород ще достигнат до мускулните тъкани и цялата излишна топлина ще напусне кожата и белите дробове. С други думи, всичко, което може да помогне на сърцето, е чудесно за мускулната тъкан . Без значение от вида на тренировката или преди тренировка, вие го правите.
15) Диабет
Хората в Близкия изток, особено в Индия, разчитат на този плод за редица лечебни свойства. Един от тях е управлението на метаболитни състояния като диабет тип 1 и 2.
Въпреки че изследванията върху нара и диабета са ограничени, клиничните доклади показват, че плодът притежава свойства за управление на кръвната захар . Плодът също може да се окаже ефективен за контролиране на инсулиновата резистентност при хора с диабет.
Въз основа на проучвания от Националната библиотека по медицина, една от ключовите характеристики на нара се крие в способността му да намалява кумулативните щети, причинени от свободните радикали. Със своите успокояващи свойства, той може да намали увреждането на клетките, типичен проблем за хората с инсулинова резистентност .
Подобни резултати бяха отбелязани в друго проучване, където пиенето на сок от нар се оказа ефективно за управление на хормоните при пациенти с преддиабет и диабет тип 2 . След като са консумирали пресен сок от нар въз основа на телесното си тегло, пациентите са забелязали по-добър контрол на кръвната захар 1 до 3 часа след пиенето на сока.
Въпреки че изследването все още е в ранните си фази, изглежда, че предимствата на напитка като тази могат да бъдат експоненциални за хормонални, инсулинови и метаболитни терапии.
д-р А.Зайед
https://www.bensnaturalhealth.com/
Натурален сок от НАР без захар и добавки: https://polarstar.bg/produkt/pomegranate/