- Кубински семеен бизнес произвежда брашно от кокос и юка при недостиг
Кубинска семейна фирма създава безглутеново брашно от банан, кокос и юка в малка ферма извън Хавана, като предпочита местно произведени продукти пред скъп внос, докато кубинците търсят въображаеми решения на нарастващата хранителна криза.
Куба внася по-голямата част от храната си, но приходите се сринаха след пандемията от коронавирус, възпрепятствани от строгите санкции на САЩ и намаляващия туризъм, който дълго време беше основна част от икономиката на карибските острови.
В резултат на това някои, като 38-годишния предприемач Габриел Перес, търсят алтернативи.
„Има криза, това е неоспоримо“, каза Перес, който наскоро продаде дома и бизнеса си, за да се премести в имот в покрайнините на Хавана. „Но в Куба това произтича отчасти от липсата на култура около яденето на храните, които имаме под ръка.“
Той цитира желанието на кубинците за ориз, свинско месо и боб, всички от които са достъпни на местно ниво, но изискват машини и селскостопански ресурси, за да се развиват в голям мащаб.
Неговата компания, Bacoretto, суши и смила юка, ориз, банан и кокос в органично брашно, на което потребителите с непоносимост към глутен се радват, въпреки факта, че съвсем наскоро успяха да закупят хранителни продукти, персонализирани според техните хранителни нужди в Куба.
Според Перес страничните продукти от техните процедури се използват за производството на кокосово масло, въжета от кокосови влакна, оцет, ферментирали продукти и сладкиши.
Bacoretto е малка и специализирана компания, чиито продукти се предлагат предимно в Хавана. С екип от осем души той произвежда 6 до 8 килограма (13,2 до 17,6 паунда) брашно на седмица на малки партиди, в допълнение към страничните продукти.
Перес каза, че компанията се бори да получи финансиране в затруднената с пари Куба, въпреки решението от 2021 г. за премахване на забраната за частни фирми, която е в сила на острова малко след революцията на Фидел Кастро от 1959 г.
Хиляди малки предприятия са се установили в Куба от 2021 г. насам, но много от тях са изправени пред постоянни предизвикателства с финанси, инфраструктура, доставки и персонал в управляваната от комунизма страна, която отдавна отхвърля частното предприемачество.
„За да бъдем печеливши“, каза Перес, „технологичният капацитет трябва да бъде увеличен и са необходими по-добри машини.“