Ксантан гумата е хранителна добавка, която може да се ползва за производството на безглутенови печива.
Няйните ползи са доказани с времето, но нека изброим някой от тях.
Тя се ползва в малки количества и няма конкретен вкус. Добавена по време на готвене, тя позволява да изпъкнат желаните вкусове на ястиет.
Стабилизиране на кръвната захар
Ксантановата гума набъбва в червата, което ги стимулира да изтласкват изпражненията. Изглежда, че тя също така забавя усвояването на захарта от храносмилателния тракт.
Проучване от 2016 г. установява, че ксантановата гума може да понижи гликемичния индекс на ориза.
След като група хора са яли ориз, покрит с ксантанова гума, нивата на кръвната им захар са били по-ниски. Друго проучване от 2013 г. открива, че ксантановата гума, смесена с бета-глюкан (вид захар, която се съдържа в растенията), може пък да помогне за предотвратяване на скоковете на кръвната захар.
Слабителен ефект
Тъй като ксантановата гума спомага за свързването на водата, тя може да действа и като слабително средство. Както споменахме, хранителният сгъстител набъбва в храносмилателния тракт, като помага на червата да останат влажни и подпомага стомашно-чревната функция.
Намаляване на холестерола
При прием на много високи дози ксантановата гума е възможно да се понижат нивата на холестерола. Проучване от 1987 г. например показва, че при мъжете, които са консумирали ксантанова гума в продължение на около 3 седмици, холестеролът е намалял с 10%.
За момента са малко доказателствата, че ксантановата гума е полезна сама по себе си при лечението на висок холестерол. Предстои да се направят повече изследвания.
Роля в безглутеновите храни
При хора с целиакия храните, които съдържат глутен, могат да предизвикат силна болка в стомаха, диария и други неприятни симптоми.
Безглутеновите продукти разчитат на заместители, които могат да ги направят подобни на текстурата, трохите и гъвкавостта на съдържащия глутен хляб. Гумата ксантан сгъстява храната и свързва влагата, като потенциално подобрява свойствата на безглутеновите печени изделия.
Улесняване на преглъщането
Някои заболявания могат да затруднят преглъщането, особено когато устата и гърлото са сухи. Според проучване от 2014 г. ксантановата гума може да помогне на хората с дисфагия (нарушение на преглъщането) да преглъщат безопасно храната си.
Ксантановата гума прави това, като сгъстява храната и слюнката, улеснявайки придвижването по гърлото. Това може да намали риска от задавяне и да направи храненето по-безопасно.
При сухота в устата
Ксантановата гума може да бъде полезен и безопасен заместител на слюнката за хора, които изпитват хронична сухота в устата. Някои разновидности на пастата за зъби съдържат ксантанова гума, която помага за задържане на влажна среда.
За кого е подходяща?
Хората с целиакия (автоимунно заболяване) трябва да избягват глутен. Този белтък се съдържа в много зърнени култури, включително пшеница, ечемик и ръж, поради което е често срещана съставка в хлебните и тестените изделия. Глутенът прави тестото разтегливо и спомага за въздушната текстура на печените изделия.
При приготвянето на печива хората , които избягват глутена, смесват ксантанова гума с безглутеново брашно, за да постигнат същия ефект.
Съществуват ли рискове при употреба?
Ксантановата гума е одобрена хранителна добавка (Е415) и се счита за безопасна за населението като цяло, включително за кърмачета (над 12-седмична възраст) и малки деца, когато се консумира в количествата, използвани от хранителната промишленост.
Важно е да се има предвид, че крие по-сериозни рискове, когато се отнася за недоносени бебета. Затова при тях трябва да се избягва даването на адаптирано мляко с ксантанова гума в състава.
Тъй като ксантановата гума може да бъде произведена от редица често срещани алергени, като пшеница, царевица, соя или млечни продукти, може да се наложи да я избягвате, ако имате алергия към една или повече от тези храни.
Ако приемате предписани лекарства за диабет или ви предстои операция, трябва да знаете, че ксантановата гума има понижаващ кръвната захар ефект и големи дози трябва да се избягват.
Макар и малко, успокоение е, че повечето храни съдържат ксантанова гума в много ниски количества. Например като хранителна добавка тя обикновено съставя само 0,05-0,3 % от крайния продукт.
Инфо:
Според преглед на безопасността от 2017 г. от научен панел на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), ксантанова гума (европейска хранителна добавка номер E 415) се усвоява екстензивно по време на чревна ферментация и не причинява неблагоприятни ефекти , дори при високи количества за прием. [19] Експертната група на EFSA не откри опасения относно генотоксичността от дългосрочна консумация. [19] EFSA заключи, че няма опасения за безопасността на общото население, когато ксантанова гума се консумира като хранителна добавка
https://en.wikipedia.org/wiki/Xanthan_gum
-
Takeuchi, Ario (2009). „Оралното приложение на ксантанова гума повишава антитуморната активност чрез Toll-подобен рецептор 4“ . Международна имунофармакология . 9 (13–14): 1562–1567. doi : 10.1016/j.intimp.2009.09.012 . PMID 19788935 .
-
↑ Fuwa, Masako (2016). „Ефект на ксантанова гума върху нивото на кръвната захар след консумация на варен ориз“ . Наука за храните и технологични изследвания . 22 : 117–126. doi : 10.3136/fstr.22.117 .
-
↑ Eastwood, MA (1987). „Диетичният ефект на ксантанова гума при човека“ . Хранителни добавки и замърсители . 4 (1): 17–26. doi : 10.1080/02652038709373610 . PMID 3549377 .
-
↑ Rofes, L (2014). „Ефектите на сгъстител на базата на ксантанова гума върху функцията за преглъщане на пациенти с дисфагия“ . Хранителна фармакология и терапия . 39 (10): 1169–1179. doi : 10.1111/apt.12696 . PMID 24628492 . S2CID 29371607 .
-
↑ Chengquan, Tan (2017). „Ефекти на диетичните фибри с висок водосвързващ капацитет и капацитет за набъбване върху стомашно-чревните функции, приема на храна и телесното тегло при мъжки плъхове“ . Проучване на храните и храненето . 61 (1). doi : 10.1080/16546628.2017.1308118 . PMC 5404429 . PMID 28469548 .