Ново проучване на Journal of Human Nutrition and Dietetics изследва как неотдавнашното разпространение на индустрията без глутен е засегнало хората, живеещи с целиакия.
В интервюта със 17 възрастни с цьолиакия, живеещи в Канада, участниците изпитаха растежа на индустрията без глутен като „нож с две остриета“. Въпреки че бяха благодарни за по-вкусните варианти без глутен, те все по-често се сблъскваха с недоразумения относно тежестта на цьолиакията поради това, че много хора без цьолиакия се абонираха за безглутенова диета .
Това направи определени видове социални ситуации по-лесно управляеми – например имаше повече опции без глутен в ресторантите; други обаче предизвикаха дистрес, като притеснение за повишен риск от неволна консумация на глутен. Участниците също смятат, че те могат да бъдат възприемани или дори да се възприемат като хора с висока поддръжка.
„Докато популяризирането на диетата без глутен предложи ползи за много хора с цьолиакия , то също така засили някои от често срещаните предизвикателства, свързани с необходимостта да се спазва диетата толкова стриктно. Тъй като това състояние се диагностицира все повече, важно е че здравните специалисти и политиците разбират тези по-фини тежести, когато разработват стратегии с пациенти за подобряване на управлението на цьолиакия “, каза водещият автор Джеймс Кинг от университета в Калгари.
Повече информация: JA King et al, Опитът от целиакия в променящ се пейзаж без глутен, Journal of Human Nutrition and Dietetics (2018). DOI: 10.1111/jhn.12597