Глутенът е белтък, който се намира в зърнените храни, пшеницата, ръжта и ечемика. Някои хора също реагират на подобен протеин, открит в овеса.
Най-очевидните източници на глутен в диетата на повечето хора са:
хляб
тестени изделия
зърнени закуски
брашно
пица
торти
бисквити.
Глутенът може да се намери и в преработени храни като:
супи
сосове и дресинги
бульони и подправки
горчица, майонеза, кетчуп
готови ястия
колбаси
някои сирена и кашкавали
Глутен в нехранителни продукти
Глутена причинява проблем само ако го ядете. Не може да се абсорбира през кожата.
Козметика
Малко вероятно е да погълнете достатъчно балсам за устни или червило, за да предизвикате реакция. Ако се притеснявате, трябва да се свържете директно с производителите за конкретни продукти.
Възможно е да сте чувствителни към съставките, използвани в козметиката, но това няма нищо общо с цьолиакията. Ако възникне кожно дразнене при използване на козметика, преустановете употребата и посетете Вашия лекар .
Лепило върху пощенски пликове и опаковки
Понякога в лепилата се ползва ечемичен малц и е възможно при облизване да попаднат миниатюрни количества глутен. Световната практика показва, че количеството, което може да поемете е незначително и няма да доведе до реакция.
Паста за зъби
Стоматолозите казват, че не са наясно с паста за зъби, която съдържа глутен, но все пак четете внимателно съдържанието.
Глутена причинява проблем само за хора с целиакия, ако се яде. Дори ако пастата за зъби съдържа глутен, би било много малко вероятно да погълнете достатъчно от нея, за да предизвикате реакция.
Ако имате притеснения относно пастата за зъби, препоръчваме ви да проверите списъка със съставките и директно да се свържете с производителите.
Пластелин
Обикновено в производството на пластелин, пастели, в някои случаи и на глина, се добавят пшенични фибри. Важно е да знаете, че малките деца, понякога имат навика да пъхат нещата в устата си или да се докосват по устните, докато си играят, учат или работят. Количеството глутен, което могат да приемат обикновено е незначително, но е възможно да получат реакция, ако погълнат глутен от тези продукти. Прочете внимателно съдържанието и предупредете децата си за наличие на глутен в тези продукти и възможността от неволен прием на глутен. Съществуват глина, пастели и пластелин без глутен в търговската мрежа.
Глутенът е белтък, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика. Глутен има също и древните сортове пшеница, като: лимец, Хорасан (Камут), спелта (шпелта, динкел), емер (фаро), айнкорн, тритикале и др. Зърнените култури са семена и ни предоставят:
въглехидрати – източник на енергия
фибри (влакнини) – забавят храносмилането и усвояването на хранителните вещества от червата и спомагат за предотвратяването на запек
повечето витамини от вида B, особено тиамин, рибофлавин и ниацин – необходими за редица процеси в организма, включително подпомагане на тялото да получава енергия от храната и да поддържа здрава кожа и зрение.
Псевдозърната може да се използва по подобен начин. Естествено псевдозърната са без глутен и включват амарант, елда и киноа . Също така може да се ползва теф, чия, царевица, просо, елда (гречка), ориз, див ориз, сладък кестен и други.
Има глутен
Ечемик, Перлен ечемик (включително продукти, които съдържат ечемичен малц)
Твърда пшеница
Лимец
Емер (известен още като Фаро)
Хорасан (търговско известна като Камут)
Ръж
Спелта (Шпелта), известна още като Динкел,
Айнкорн (еднозърнест лимец)
Тритикале (хибрид между пшеница и ръж)
Пшеница
Дурум (Твърда пшеница)
Грис (Семола, Семолина)
Овес – чистият овес не съдържа глутен, но често в него попадат зърна пшеница.
Няма глутен
Агар (агар-агар)
Бадем
Амарант
Елда
Карагенан
Касава (Маниока)
Сладък кестен
Царевица
Лен и ленено масло
Нахут (Леблебия, Бесан, страгали)
Коноп
Хмел
Просо (байра)
Полента
Картофи
Бобови растения (грах, фасул, леща)
Киноа
Ориз, див ориз
Градински чай
Сусам
Сорго
Соя
Тапиока
Теф
Псилиум
Урад (вид черен индийски боб)
Кръстосано замърсяване
Въпреки че някои брашна са естествено без глутен, те могат да бъдат смлени, където се смила пшеничното брашно .
Замърсяването се случва или защото пшеничното брашно е в атмосферата, или следи от него остават в мелницата или в контейнерите за съхранение.
Овесът може да се яде от повечето хора с цьолиакия, но само ако са маркирани като “без глутен”.
Овесът съдържа авенин, който е протеин подобен на глутен . Изследванията обаче показват, че повечето хора с цьолиакия могат да понасят овес без глутен.
Проблеми обаче могат да възникнат, ако овесът се произвежда на същото място като пшеница, ечемик и ръж, тъй като овесът може да се замърси с тези други зърна. Единствено незамърсеният овес може да се консумира от хора с цьолиакия или чувствителност към глутен.
От вас зависи да решите дали да включите овесът в диетата си – някои хора предпочитат да не го консумират. Те обаче предлагат важни предимства, като разнообразие към безглутенова диета. Овесът осигурява добър източник на разтворими фибри , които могат да поддържат червата, могат да помогнат за лечение на висок холестерол и за поддържане на кръвната захар стабилна.
Етикетиране на овес
Овесените продукти често се етикетират като “100% овес”, “овес” или “органичен” овес. Тези термини не ви показва дали продуктът е или не съдържа замърсяване с глутен.
Задължително е зърнените храни, които съдържат глутен, включително овес, да бъдат включени в списъка на съставките, ако са били използвани като преднамерено вещество, независимо от използваното количество.
Незамърсеният овес, който е тестван при 20 части на милион (ppm) глутен или по-малко, може да бъде обозначен като “без глутен”.