Компанията за храни Каргил (Cargill) е хванала глутен в своята соя над 20 микрограма в килограм при проверка. По тази причина се налага те да изтеглят цялото количество от пазара.
От голяма доза предпазливост Cargill издаде доброволно изтегляне на продукти от соево брашно Prolia® и Prosante®, произведени между 5 октомври 2022 г. и 29 март 2023 г., след като получи ограничени резултати от тестове с глутен над 20 ppm.
Откритият при тестовете глутен е бил между 20 ppm и 50 ppm.
Наличната към момента информация показва, че източникът на глутена е непреднамерено смесване с малко участие на зърна ръж, засадена като покривна култура.
Само няколко клиенти на Cargill са използвали соевото си брашно в продукт, за който се твърди, че не съдържа глутен.
Те работят в тясно сътрудничество с FDA и своите клиенти, за да гарантират, че продуктът, засегнат от изтеглянето, е унищожен и/или е изтеглен от пазара.
Соевото брашно е съставка, която не се продава директно на потребителите.
За повече информация относно изтеглянето, включително изявления на FDA и USDA, моцже да се следи тук:
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Подробна информация:
Милиони килограми соево брашно на Cargill са изтеглени от пазара, защото „продуктите с претенция за безглутеново съдържание могат да съдържат нива на глутен над 20 ppm“. Изтеглените продукти включват Prosante® Textured Soy Flour и Prolia® Soy Flour. Тези съставки са били разпространявани в САЩ, Канада, Чили, Коста Рика, Гватемала, Мексико и Обединеното кралство. Според уебсайта на производителя „Cargill е доставчик на соево брашно за хранителната промишленост“.
Това изтегляне от пазара е започнало на 30 март, но е публикувано на страницата на FDA с доклади за изпълнение едва на 3 май. Доколкото ни е известно, няма публични изтегляния от производители на безглутенови продукти, които да използват някоя от изтеглените съставки.
Според уебсайта на Cargill соевото брашно Prolia може да се използва в печени изделия, преработени меса и ароматизатори, наред с други приложения. Текстурираното соево брашно Prosante може да се използва в различни приложения,а включително в говежди пастети, супи и закуски. Като цяло продуктите попадт под юрисдикцията за етикетиране на FDA или USDA.
Има много неща, които не знаем за това изтегляне, включително степента на проблема, тъй като се отнася за безглутенови храни. Би било полезно да се знае нивото на глутен, открито в съставките на соевото брашно. Също така би било полезно да се знае източникът на глутеновия протеин – пшеница или ечемик.
Gluten Free Watchdog се обърна към FDA и USDA за отговор.
От USDA беше получено следното становище за публикуване:
„В момента на FSIS не са известни никакви регулирани от FSIS получатели, свързани с това изтегляне. Тъй като FDA събира информация относно получателите, тя ще ни уведоми, ако установи наличието на получатели, регулирани от FSIS. По същия начин очакваме всички засегнати предприятия да уведомят Агенцията незабавно в съответствие с 9 CFR 418.2.“
Следното изявление за публикуване беше получено от FDA:
„Изявление за отговор: Изтегляне на глутен от брашно на Cargill
Cargill, Inc. инициира доброволно изтегляне на всички продукти с марките Prolia® соево брашно и Prosante® текстурирано соево брашно, които включват производствени дати от 5 октомври 2022 г. до 29 март 2023 г. Продуктът се изтегля, тъй като може да съдържа недеклариран глутен.
Ако се установи, че изтегленият продукт е бил разпространен сред други производители, FDA и Cargill, Inc. ще работят съвместно, за да преценят дали продуктите на пазара са били засегнати и да препоръчат допълнителни изтегляния, ако е необходимо.
Тъй като разследването е в ход, на FDA не е позволено да разкрива подробности извън публично достъпните в доклада на FDA за прилагане на законодателството. За повече подробности, моля, свържете се директно с Cargill, Inc. или направете искане за FOIA до FDA.“
.