Насладете се на хрупкавия, орехов вкус на ориз и бисквити с киноа, приготвени със съставки без глутен. Само с два основни компонента, тази проста рецепта ще превърне вашата закуска от обикновена в забавно и вкусно лакомство през уикенда.
Нека тези вкусни бисквити бъдат вашата нова закуска!
Съставки за приготвяне на хрупкави крекери с ориз и киноа
- 1 чаша изплакната киноа
- 2 чаши гореща вода
- 1/3 чаша вода със стайна температура
- 1/2 ч. л. сол
- 2 супени лъжици лук на прах или бульон(огромен избор безглутенови бульони тук)
- 1-2 с. л. всичко освен подправката за франзела(семена от сусам, мак и ленено семе)
- Накиснете киноата в гореща вода за един час.
- Отцедете и изплакнете киноата след един час.
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Застелете тава с хартия за печене или силиконова подложка.
- Поставете киноа в блендер с 1/3 чаша вода, сол и лук на прах.
- Блендирайте, докато сместа от киноа стане гладка (като течно фъстъчено масло). Добавете супена лъжица вода, ако е твърде гъсто и не се смесва. Тази стъпка може да отнеме до 3 минути смесване. Отворете горната част и изстържете страните, ако е необходимо, но бъдете търпеливи и не добавяйте твърде много вода.
- Изсипете смесеното тесто върху застланата тава за печене.
- Използвайте лъжица, за да разпределите тестото равномерно на тънък лист. Ако е необходимо, намажете гърба на лъжицата си с малко зехтин, за да предотвратите залепване и по-лесно разнасяне.
- Поръсете с всичко, но не и с подправка за франзела или други семена по избор.
- Печете в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
- Извадете тавата от фурната и нарежете крекерите на квадратчета с помощта на нож за пица.
- Ако вашите крекери имат семена, изключете фурната и върнете тавата във фурната за 10 минути с изключена фурна, докато станат хрупкави и станат златистокафяви.
- Ако вашите крекери нямат семена, обърнете ги и върнете във фурната на 200 градуса за още 5-7 минути. Може да се наложи да ги пренаредите в тавата, за да получите равномерно запичане на всички крекери.
- Извадете от фурната, оставете да изстине и се насладете!
(Кредит за рецептата: myvegetarianfamily.com)