Продукти:
600 гр. настъргани моркови
400-500 гр. захар
1-2 щипки лимонена к-на
50-100 мл. вода
Начин на приготвяне:
В тенджера се слагат моркови+ захар+ вода.
Вари се на слаб огън, течността трябва да изври и да се сгъсти сместа. Към края доста се бърка, за да не се карамелизират морковите. 5-10 мин преди да се махне – се слага лим. к-на.
Когато изстине се оформят топчета, които се овалват в:
– смлени орехи (или др. ядки, по желание)
– кристална захар
– кокосови стърготини
и всичко каквото ви хрумне.
Ако искаш по-сладки бонбони – слагаш повече захар.
Зависи много и от морковите, защото някои поначало са по-сладки, други не.
За да са по-здравословни може да се намали захарта, напр. морков:захар – 2:1