Домашен безглутенов козунак (подробна версия)
Необходими продукти:
- 800 г безглутеново брашно Mix B от Schar
- 500 мл консово мляко (растително мляко)
- 3 яйца + 1 жълтък за намазване
- 100 мл олио
- 150 г захар
- 1 пакетче суха мая Schar
- 1/2 течна ванилия
- По избор: стафиди, шоколадови капки, портокалови корички
Стъпка по стъпка:
- Подготовка на маята:
- В малка купа смесете 5-6 супени лъжици топло мляко (не горещо!), 1 чаена лъжица захар и 1 чаена лъжица брашно.
- Добавете маята и разбъркайте.
- Оставете на топло място за 10-15 минути докато се появи пяна (това показва, че маята е активна).
- Смесване на тестото:
- Просеете брашното в голяма купа.
- Направете “кладенец” в средата на брашното.
- В друг съд смесете топлото мляко със захарта докато захарта се разтопи.
- Разбийте яйцата с 50 мл олио и ванилията.
- Изсипете млякото, яйчената смес и активираната мая в “кладенеца”.
- Започнете да бъркате с дървена лъжица, след това използвайте миксер с тестомесачна насадка.
- Месене:
- Добавяйте постепенно останалото олио докато тестото стане гладко.
- С малко олио на ръцете, оформете тестото в топка.
- Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място (около 50°C) за 1 час.
- Формиране на козунаците:
- След като тестото порасне, разделете го на две части.
- Към едната част добавете стафиди, към другата – шоколадови капки.
- Всяка част разделете на 3 равни топки.
- От всяка топка оформете дълга “наденица” и сплетете трите в плитка.
- Намажете отгоре с разбит жълтък, смесен с 1 супена лъжица мляко.
- Поръсете с захар и декорирайте по желание.
- Печене:
- Оставете да втаса още 30 минути.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C.
- След 15 минути покрийте с алуминиева фолия, за да не се изгори отгоре.
- Печете общо 45-50 минути.
- Готовността се проверява с клечка – ако излезе суха, козунакът е готов.
Безглутенова баница (лесна версия)
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 5 супени лъжици олио
- 15 супени лъжици безглутеново брашно Mix B
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1 чаена лъжица сода
- 100 г настъргано сирене
- 100 г настърган кашкавал
- Може и без нея (активирана с 1 ч.л. захар и 50 мл топла вода)
- Бакпулвер без глутен
Приготвяне:
- В купа разбийте яйцата с олиото.
- В киселото мляко добавете содата и разбъркайте (ще започне да се пени).
- Смесете яйчената смес с млякото.
- Постепенно добавяйте брашното, като разбърквате, докато се получи смес с консистенция на гъста сметана.
- Добавете сиренето и кашкавала.
- Изсипете в намазнена тава (приблизително 20×30 см).
- Печете в предварително загрята фурна на 220°C за 25-30 минути.
- Когато баницата е златиста и не се залепва за клечка, е готова.
Безглутенов Кекс
Необходими продукти:
- 3 яйца (стайна температура!)
- 2/3 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно Mix B
- 10 с.л. олио
- 1 с.л. какао
Приготвяне:
- Разбийте яйцата със захарта до светла пяна.
- Добавете олиото и брашното на порции.
- Отделете 2–3 с.л. смес, добавете какаото и разбъркайте.
- В намазнена форма изсипете слоеве: ½ бяла смес, кафявата, останалата бяла.
- Печете на 180°C за 30 мин.
Съвет: За пухкав кекс не отваряйте фурната през първите 20 мин.
Безглутенов Домашен Хляб
Необходими продукти:
- 500 г брашно Mix B
- 400 мл вода
- 1 пакетче суха мая Schar (активирана с 1 ч.л. захар(агаве, кленов сироп, фруктоза или друг подсладител) и 50 мл топла вода)
- 1 ч.л. сол
Приготвяне:
- Смесете всички продукти и месете 5 мин.
- Оставете да втаса 20 мин., премесете и оставете още 20 мин.
- Печете в загрята фурна на 180°C за 40 мин.
Съвет: За хрускава кора, намажете с вода преди печене.
Безглутенови Мекици
Необходими продукти:
- 300 г брашно Mix B
- 100 мл вода
- 150 г кисело мляко
- 1 яйце
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- Може и без нея (активирана с 1 ч.л. захар и 50 мл топла вода)
- Бакпулвер без глутен
Приготвяне:
- Смесете всички продукти до гладко тесто.
- Оформете малки топки, разточете ги и пържете в дълбоко олио до златисто.
Съвет: Излишното олио отцедете с хартия.
Полезни съвети за начинаещи:
- Брашното: Винаги пресявайте безглутеновото брашно преди употреба.
- Маята: Активирането на маята е ключово – използвайте топла (не гореща!) течност.
- Тестото: Безглутеновото тесто е по-лепкаво – използвайте малко олио на ръцете вместо брашно.
- Втасване: Безглутеновите теста втасват по-бързо – не ги оставяйте прекалено дълго.
- Печене: Често проверявайте готовността, тъй като безглутеновите изделия лесно пресъхват.
Тези рецепти са специално адаптирани за начинаещи, с подробни обяснения на всяка стъпка. Започнете с по-простите рецепти (като баницата или кекса), преди да опитате козунака. Успех в готвенето!