Да, картофите не съдържат глутен в естествената си форма. Обикновените варени картофи не съдържат глутен, но все пак трябва да сте внимателни, тъй като често преработените картофени продукти съдържат глутен. Дори методът на готвене може да повлияе дали картофите съдържат пшеница или глутен.
Ако изкопаете малко картофи от градината или ги купите пресни от пазара, изпечете ги със зехтин или ги сварите и ги намачкате със сирене и масло, отговорът на въпроса „без глутен ли са картофите?“ е да, абсолютно.
Но не всички рецепти за картофи или картофени продукти са без глутен. Някои страдат от замърсяване при кръстосан контакт, а други имат съставки, съдържащи глутен, като пшенично брашно или ечемик като част от рецептата.
Така че, ако сами приготвяте пресни картофи, можете да сте сигурни, че те не съдържат глутен. В противен случай проверявайте съставките на продуктите, които купувате в магазина и когато се храните навън. И ще трябва да проверите метода на готвене в ресторантите.
За тези с целиакия или тези, които са изключително чувствителни към глутен, е жизненоважно да поддържаме 100% диета без глутен, така че трябва да полагаме допълнителни грижи. При картофите самите те са безвредни и естествено без глутен, но рецептите и продуктите обикновено съдържат скрит глутен, както и всички очевидни съставки, пълни с глутен.
Методът на готвене
Един от най-големите проблеми при замърсяването с глутен може да бъде начинът, по който се приготвя иначе безглутенова съставка. Например самите пържени картофи често (но не винаги) не съдържат глутен.
Ако пържените картофи се пържат в същото горещо олио и в същия фритюрник като всичко останало в ресторанта, те ще бъдат замърсени от остатъците от глутен в олиото. Първият въпрос, който задаваме, когато ресторант се нарича подходящ за глутен и сервира пържени картофи, е: пържени ли са в общо олио или в специален фритюрник без глутен?
Същото важи и за баницата за бургер. Дори ако самият бургер е без глутен, ако е приготвен на същата тенджера или котлон като всичко останало, той вече не е без глутен. И, разбира се, ако искате хлебче без глутен , ще трябва да посочите това или да си направите сами!
Винаги проверявайте етикета на съставките, ако имате някакво ниво на непоносимост към глутен. Дори и да изглежда, че трябва да е храна без глутен, като картофено пюре за бързо приготвяне или каша, винаги, винаги четете етикета, тъй като може да има малцов аромат или замърсени подправки.
Пшеничното брашно често се използва в тези видове продукти за покриване на пържени картофи, пържени картофи и подобни замразени продукти, за да се предотврати слепването им и да им се придаде златист цвят при готвене, като същевременно се поддържат ниски разходи. Това е подобно на причината, че оризовите криспи не са без глутен .
Ще откриете, че много често срещани рецепти за картофи, обозначени като „екстра хрупкави“, съдържат глутен, както и много подправени пържени картофи, тъй като пшеничното брашно или пшеничното нишесте действат като евтин пълнител. Освен това има тенденция да помага на сместа от подправки да покрие равномерно продукта и помага да се ограничи образуването на бучки и слепването.
Малцовият оцет във вашите пържени картофи или в тестото за вашите лучени кръгчета е често срещана грешка, която правят хората с чувствителност към глутен. Много хора не осъзнават, че част от оцета може да се получи от зърна, съдържащи глутен, както малцовият оцет(или соев сос) се прави от ечемик.
Вярно е, че малцоването е процес, но ако на етикета пише само „малц“ или „малцов оцет“, вие имате работа със съставка, съдържаща глутен. От друга страна, ако на етикета пише „оризов малц“, тогава имате работа с малцов ориз, който е безопасен за тези, които са на диета без глутен. Можете да прочетете повече за ориза без глутен тук и да научите основите на диета без глутен тук .
Соевият сос и други подправки и подправки също са висок риск за тези с целиакия и непоносимост към глутен. За соев сос ще ви е необходим сертифициран продукт без глутен или ще трябва да замените с тамари или кокосови аминокиселини.
Сосове! Тези прекрасни добавки към някои картофени ястия могат веднага да направят ястието неподходящо. Въпреки че тяхната течна кремообразност може да ги накара да изглеждат доста безобидни, ако погледнете гърба на опаковката, често ще намерите глутенови съставки, обикновено под формата на пшенично нишесте.
В сосовете глутеновите съставки се използват за сгъстяване на соса, за да го направят гладък и лъскав и за стабилизирането му и предотвратяване на разцепването му. И не говоря само за смеси от сосове, които печете в рецепти. Всички видове маринати, както и трапезни сосове като кетчуп и горчица трябва да бъдат внимателно инспектирани. Когато правим наш собствен безглутенов сос , ние го сгъстяваме с безглутенови брашна.
Кръстосаното замърсяване е сериозен проблем, когато сте на стриктна диета без глутен, защото сте били диагностицирани с цьолиакия или просто знаете, че трябва да останете стриктно без глутен.
Освен ако даден картофен продукт не е сертифициран без глутен, съществува известен риск от кръстосано замърсяване. Кръстосано контактно замърсяване възниква, когато продукт се произвежда в завод, който също обработва глутенови съставки.
Всички картофи в естественото им състояние са храни без глутен. А варените картофи, които сте направили у дома, ще бъдат без глутен. Ползвайте безглутенова смес от брашно, и може да направите безглутенова версия на много традиционни храни, съдържащи глутен.
Ето някои често срещани ястия с картофи без глутен (но все пак винаги проверявайте дали не приготвяте тези рецепти сами):
- Картофено пюре
- Картофи огретен
- Печени картофи
- Заредени картофени кори
Да, сладките картофи са без глутен, ако са приготвени обикновени. Изпечете ги, изпечете ги, сложете ги в гювеч от сладки картофи , те все още ще бъдат без глутен, стига другите съставки, които използвате, да не съдържат глутен.
Сладките картофи са много питателни и чудесно допълнение към диета без глутен. Те са с високо съдържание на фибри, така че са чудесни за здравето на червата, не съдържат мазнини или холестерол, така че са полезни за здравето на сърцето и са пълни с витамини и минерали.
Други предимства включват:
- Подпомага здравословното зрение
- Противовъзпалително
- Подпомага мозъчната функция
- Подпомага имунната система
Считат ли се картофеното пюре без глутен?
Да, обикновеното картофено пюре е без глутен, стига да е приготвено в среда без глутен. И стига всичко друго, което добавите към тях, като горчица, сирене или подправки, също да не съдържа глутен.
Има ли глутен в печения картоф?
Печените картофи не съдържат глутен, но точно като други картофени продукти, някои предварително опаковани и подправени печени картофи или заредени картофени кори може да съдържат глутен. Но ако ги приготвите от нулата, у дома, е лесно да се уверите, че вашите печени картофи са без глутен.
Пържените картофи без глутен ли са?
На теория пържените картофи са без глутен. Въпреки това, някои марки използват пшенично брашно или нишесте като покритие или в тесто, за да направят пържените си картофи изключително хрупкави, така че винаги проверявайте етикета. По същия начин някои ресторанти пържат своите пържени картофи в същия фритюрник като продуктите, съдържащи глутен, като олющено пиле или лучени кръгчета, така че винаги питайте, преди да поръчате, дали пържените картофи са направени в „специален фритюрник без глутен“. Ако вашият сервитьор не знае, накарайте го да провери!
Варените картофи имат ли глутен?
Варените картофи нямат глутен в естествената си форма, но някои картофени продукти имат добавен глутен, обикновено под формата на пшенично брашно. Сосовете са често срещан проблем, както и смесите за подправки, тъй като пшеницата често се добавя като сгъстител, пълнител, антислепващ агент и стабилизатор.
Информация : glutenfreeonashoestring.com